VÍTÁME VÁS NA NOVÝCH WEBOVÝCH STRÁNKÁCH
PRO VAŠI SPOKOJENOST NA NICH JEŠTĚ PRACUJEME
VÍTÁME VÁS NA NOVÝCH WEBOVÝCH STRÁNKÁCH
PRO VAŠI SPOKOJENOST NA NICH JEŠTĚ PRACUJEME
Vybrané ukazatele ze zásobovací oblasti, t.j. oblasti s přibližně stejnou jakostí vody, se zobrazí v sekci “Vaše obec”.
Voda určená pro lidskou spotřebu, neboli pitná voda, je zdravotně nezávadná voda, která splňuje ustanovení zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, jeho prováděcí vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, atomového zákona č. 263/2016 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky č. 422/2016 Sb., o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje, vše v platném znění. Pitná voda nesmí obsahovat mikroorganismy, parazity a látky jakéhokoliv druhu v počtu nebo koncentraci, které by mohly ohrozit veřejné zdraví.
Kontrola dodržování mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických, organoleptických a radiologických ukazatelů pitné vody je prováděna akreditovanými laboratořemi, minimálně s četností stanovenou výše uvedenými právními předpisy. Podle zdravotního významu mají jednotlivé ukazatele hygienické limity různého typu (mezní, směrné, doporučené, referenční, nejvyšší mezní hodnotu). Pokud by dodávaná voda neměla jakost pitné vody a nešlo by u ní povolit mírnější hygienický limit, byl by vydán zákaz užívání vody jako pitné. Nadále by však docházelo ke kontrolování jakosti vody podle rozhodnutí stanoveného orgánem ochrany veřejného zdraví.
PH vody nemá přímý vliv na zdraví, vyjadřuje číselné vyjádření stupně kyselosti nebo zásaditosti vody. Je však velmi důležitým provozním parametrem, protože ovlivňuje funkci procesů při úpravě vody. Nižší hodnota pH je typická pro měkkou (málo mineralizovanou) vodu a souvisí s agresivitou vody a korozí kovů.
Voda v přírodě obsahuje minerální soli. Jedním z rozhodujících ukazatelů je koncentrace vápníku a hořčíku. Hodnoty těchto kationtů se ve vodě liší, a to podle zdrojů surové vody. Povrchové vody obsahují méně solí a bývají zpravidla měkčí než podzemní vody, kde jsou koncentrace výrazně ovlivněny průchodem horninovým prostředím.
Z hlediska tvorby nánosů v potrubí je podstatně závažnější vápník než hořčík, jelikož většina vápenatých solí je méně rozpustná než odpovídající soli hořečnaté. Hořčík ve vyšších koncentracích ovlivňuje nepříjemně chuť pitné vody, u vápníku je tomu naopak. V málo mineralizovaných vodách se pro zpomalení koroze potrubí provádí stabilizace vody pro dosažení vápenato-uhličitanové rovnováhy.
Spotřebitelé jsou stále zvyklí na uvádění sumární látkové koncentrace vápníku a hořčíku, dříve používán výraz „tvrdost“ vody. Tato hodnota je uváděna v mmol/l, ale můžete se setkat i s jinými jednotkami, jako jsou například stupně německé, anglické, americké, francouzské a jiné. Převod jednotek je následující: 1 mmol/l = 5,61°N = 7,02°angl = 5,83°am = 10,01°F = 100,09 mg/l = 2 mval/l.
Ve vyhlášce č. 252/2004 Sb. jsou uvedeny pro ukazatele Ca, Mg, Ca+Mg doporučené hodnoty. Jedná se o nezávazné hodnoty ukazatele pitné vody. Maximální přijatelné koncentrace Ca a Mg v pitné vodě z hlediska zdravotního lze obtížně stanovit kvůli souběžnému výskytu dalších iontů v „tvrdší“ vodě.Parametry pitné vody jsou nastaveny tak, aby vyhovovaly především pitným účelům a přípravě pokrmů, i když z celkové spotřeby je pro tyto potřeby voda používána v menší míře.
Dusičnany jsou běžnou součástí přírodních vod, jejich obsah však bývá zvýšen v důsledku lidské činnosti (nejčastěji hnojením půd dusíkatými hnojivy a odpadními vodami). Vyšší koncentrace dusičnanů v pitné vodě mohou při dlouhodobém užívání vyvolávat zdravotní potíže. Dusičnany se v zažívacím traktu redukují na toxické dusitany. Ty v žaludku reagují se sekundárními aminy v potravě za vzniku tzv. N-nitroso sloučenin, které jsou podezřívány z karcinogenního účinku. Rovněž reagují v krvi s hemoglobinem za vzniku methemoglobinu, který není schopen přenášet kyslík a vzniká riziko vnitřního zadušení, kterému jsou vystaveni především kojenci do tří měsíců věku. V pitné vodě jsou dusičnany limitovány nejvyšší mezní hodnotou 50 mg/l.
Voda by měla být bezbarvá. Žluté zabarvení vody je nejčastěji způsobeno ionty železa, které se do vody rozpustilo při transportu vody v ocelovém nebo litinovém potrubí. Zde může pomoci odpuštění vody.
Bílý zákal bývá způsoben strženým vzduchem, který se do vody dostal po průchodu přes perlátor vodovodní baterie. Stáním vody v nádobě bublinky vzduchu samovolně vyprchají. - Po opravě poruchy vodovodního potrubí může dojít k zavzdušnění potrubí a při následném odběru vody k tzv. prskání vody s rezavě hnědým zákalem stržených sloučenin železa a manganu ze stěn potrubí. Doporučujeme odpouštění vody, až se všechen vzduch z potrubí dostane pryč a vypláchnou se stržené usazeniny. – Hnědé zabarvení vody se může vyskytnout po pravidelném odkalování vodovodních řádů, kdy se usazeniny železa odstraňují zvýšeným průtokem.
Bílé nerozpuštěné částice jsou tvořeny vodním kamenem, který je tvořen uhličitanem vápenatým.
Voda by měla být čerstvé chuti, bez zápachu, nebo minimálně bez nepříjemné chuti a zápachu a přijatelná pro spotřebitele. Chuť je ovlivněna množstvím minerálů, které voda obsahuje. Bylo-li prováděno odkalování vodovodního řádu, může se u vody na krátký čas objevit železitá příchuť. Senzitivní jedinci mohou vnímat pach po chloru, kterým je voda hygienicky zabezpečena.
Závisí na délce vodovodní sítě a především zdroji surové vody, ze kterého je pitná voda vyráběna (povrchová, podzemní). U povrchových zdrojů se teplota vody může během ročního období výrazně měnit. Vyšší teplota vody může negativně zdůrazňovat některé ukazatele vody (pach, chuť).
